historia
the nooners historia - del 1

1989 e. kr.

mattias andersson träffar en sommardag rikard lundstedt och en underlig figur vid namn mats bardheim. alla är intresserade av att göra musik, men känner att de inte har någon att spela med. efter löst snackande slår sig mats bardheim och mattias andersson ihop, medan rikard lundstedt fortfarande anses vara opålitlig, han är nämligen för tillfället syntare. mattias och mats bildar ett tvåmannaband, easy easy god i like it!, med experimentell inriktning, ett rent studioprojekt som spelar in på mats rullbandspelare. under hösten ansluter sig mattias kompis joakim bill till bandet.

rikard lundstedt bildar istället, eller har redan bildat, bandet severe ultra pain tillsammans med sina kompisar andreas hörlén och fredrik nordgren. ett syntband med influenser från skinny puppy bl. a.. bandet får omedelbart skivkontrakt, men en inspelad LP ges aldrig ut.

mattias svensson är vid denna tidpunkt en yngling som håller på att forma en musiksmak. vägen är, som för alla ynglingar, krokig och innehåller många fallgropar som midnight oil, the sharing patrol, och annat. samtidigt spelar han i de flesta av de många upplagorna av bandet "hangover" som på ett lustigt sätt håller på att "åter-tonsätta" redan befintliga rocktexter av grupper som the alarm, new model army, et c, allt under den konstnärliga ledningen av en viss david sarkar, en karismatisk man som senare dyker upp som manager, om än mycket kortvarig sådan, åt the nooners.

vad jens björby pysslar med under denna tid är oklart.

1990

efter en mycket kreativ inledningsfas avstannar easy, easy god i like it!s produktionstakt efter ett par låtar och ett tramsigt radioprogram, eftersom mats bardheim föredrar att bara "umgås" framför att göra musik. han upplöser därför bandet mitt framför näsan på mattias a och joakim. desillusionerad med hela musikbranschen köper mattias a en portastudio för att göra solokarriär s a s.

i samma veva börjar rikard och mattias a spendera mer tid tillsammans. mattias försöker tillvänja rikard, som fortfarande är ganska ortodox syntare, vid annan musik såsom r.e.m., my bloody valentine, sonic youth, et c. rikard har dock initierat denna process helt själv efter en uppenbarelse på en new model army-konsert i malmö, och de börjar därefter göra musik tillsammans, en musik som låter som en blandning mellan r.e.m. och new model army. bandet de bildar kallar de the hallondrickxs.

rikard spelar samtidigt i severe ultra pain, och blir även medlem i ett hässleholmskt garagerockband, the strawberries, som med rikard som sångare spelar en oförglömlig version av låten "money", en svidande kritik över kapitalismen som rikard har skrivit och som också blir den allra första låten på the nooners repertoar.

joakim som i likhet med mattias a har konstnärligare ambitioner än att bara umgås, gör ett försök att återbilda easy, easy god i like it!. i sättningen ingår förutom mattias, joakim och mats, även jens björby som är en kompis till joakim. dessa samlas en kväll i joakims lägenhet, kommer överens om att fortsätta med bandet, diskuterar framtiden, dricker öl och studerar ingående hugo balls scenkostymer i bakhålls dada-antologi. efter detta händer inget mer, oklart varför.

senare samma år gör joakim ett nytt försök att samla ihop ett band. denna gång har man efter analys kommit fram till att mats varit den svaga länken, och anledningen till att repetitionerna aldrig riktigt satte igång. joakim föreslår därför att rikard, som vid denna tid gjort sig ett namn som övernattningsjoker, ska spela trummor. den 20:de december träffas därför vad som ska komma att bli the nooners första line-up på övervåningen till den hässleholmska rockklubben perrong 23, och börjar repetera. rikard som tidigare aldrig spelat trummor, sätter sig ned och spelar som en äkta nybörjare, joakim spelar walking bass, mattias rytm-gitarr och jens svävar ut i oändliga blues-solon, alla i olika tonarter.

följ den spännande fortsättningen i nästa nummer.

 


sök