the nooners blogg

gamla mögliga rullband

by on Nov.18, 2009, under okategoriserat

rikard hittade en hög med rullband i sin källare, där det uppenbarligen hade varit översvämning; det var en klump av mögliga rullband – alla gamla masterband från ”the academy of st. twinning in the swamps” (den legendariska studion i vinslöv) inklusive en del nooners-material som aldrig blivit utgivet, dessutom inspelningar med thirst, rosk, mooch, in a spring, adam penguins project, sugarrush, m.fl..

klump med rullband

den mögliga klumpen med rullband

det kändes inte direkt hälsosamt att hantera denna mögelsporbomb, så den fick helt enkelt åka ner i min källare. men efter ett tag tyckte jag att det var dags att ta itu med att rädda vad som räddas kunde. nedan syns hur pass mögliga och smutsiga banden var – inte direkt en dröm att slänga på rullbandaren och köra igång!

närbild

närbild av rullbandens skick

så i min iver började jag bända och riva loss ett par band ur denna klump. det kan också påpekas att det var tämligen svårt att hitta vad vi en gång i tiden hade märkt banden med, eftersom det inte fanns mycket kvar av de ihopklibbade kartongerna för att försöka uttyda vad som kunde finnas på de olika rullbanden. ibland hade vi dock varit kloka nog att etikettera själva spolarna.

he-nooners "orienteering"

he-nooners "orienteering"

rengöringsprocessen inleddes med en sköljning av banden i ljummet vatten. vet inte om det är att rekommenderat att utsätta rullband för fukt egentligen, men herregud de hade ju redan stått under vatten i en översvämmad källare!

sköljning

sköljning

efter en snabb avtorkning i handduk, körde jag på de dyblöta rullbanden på en gammal tandberg rullbandspelare preparerad för att kunna torka av bandet under uppspolningen.

tandberg-tork

tandberg-tork

sedan spolades banden ett par gånger för att kunna torka av dem riktigt. nedan syns spolningsförfarandet.

spolning/torkning

spolning/torkning

och vad som torkats av från bandet efter första spolningen/torkningen, det gick åt en hel del papper kan sägas…

gegga från bandet

gegga från bandet

orginalspolen rengjordes grundligt för att kunna husera det rengjorda rullbandet.

rengjord spole

rengjord spole

(bara för att skryta lite) en bild på en av mina revox A-77 som jag först testade att använda till rengöringsprocessen, men ville bespara motorerna slitage. det gick ibland lite tungt och långsamt att köra det blöta bandet genom pappret som geggade ihop efterhand.

revox A-77

revox A-77

ett problem med gamla rullband kan vara att ytskiktet börjat bli dåligt, det märks på gamla rullband att de är svåra att spola, det gnisslar i bandtransporten på rullbandspelaren, och det antingen faller av stoft eller sätter igen in/avspelningshuvud och detaljer på bandtransporten. detta kan avhjälpas med bandbakning (se denna wikipediaartikel på ämnet).

två spolar redo att genomgå ”bandbakningsmaskinen”.

redo att bakas

redo att bakas

bandbakning i full gång.

bandbakning

bandbakning

mit mir gekommen "inside"

mit mir gekommen "inside"

efter att ha bakat banden i minst tre timmar i 50 – 60 ˚C, så åker de på rullbandspelaren; min fostex R-8, ett soprumsfynd i fullt fungerande skick, från det fantastiska soprummet på sofielundsvägen 48!

fostex R-8

fostex R-8

digitalisering

eftersom bandbakningen inte ger permanent resultat; rullbanden ”håller” i ca två veckor enligt utsago, men kan uppenbarligen bakas igen vid behov; bestämde jag mig för att överföra åtminstone de inspelningar vi inte färdigställt tidigare till datorn (det kan hända att jag för över resten vid senare tillfälle).

åtta kanaler in i datorn.

åtta kanaler till datorn

åtta kanaler till datorn

in i valfritt musikprogram…

DAW

DAW

smakprov på hur det hela kunde låta när det begav sig i denna post.

/svenna

:, , ,

1 Trackback or Pingback for this entry

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Archives

All entries, chronologically...